Δημοτική ενότητα Γαργαλιάνων

Γεωγραφικά – Δημογραφικά στοιχεία

Η Δ.Ε Γαργαλιάνων βρίσκεται στο νότιο άκρο του Δήμου Τριφυλίας. Έχει έκταση 122 τ.χλμ. Είναι η 1η σε έκταση Δημοτική Ενότητα του Δήμου και είναι πεδινή. Η Δ.Ε Γαργαλιάνων έχει μόνιμο πληθυσμό 7.940 κατοίκους. Είναι η 1η σε πληθυσμό από τις Δ.Ε αλλά η 3η σε πυκνότητα πληθυσμού (65,08 κάτοικοι /τ.χλμ), σύμφωνα με την απογραφή του 2011 και έχει υποστεί
μείωση 11,75% από τον πληθυσμό της απογραφή 2001 (8.998 κάτοικοι). Η πληθυσμιακή πυκνότητα είναι 65,08 κάτοικοι ανά τ χλμ. Ο δείκτης γήρανσης είναι 1,78 και σχεδόν ταυτίζεται με αυτόν του Δήμου (1,70). Ο
δείκτης εξάρτησης είναι (0,58) και είναι ίδιος με τον αντίστοιχο δείκτη του Δήμου (0,58). Ο δομικός δείκτης αντικατάστασης είναι 0,96 δηλαδή 0,96 άτομα ηλικίας από 15 έως 24 ετών (παραγωγική ηλικία) αντιστοιχεί σε 1 άτομο ηλικίας από 55 έως 64 ετών (άτομα που ετοιμάζονται να εξέλθουν από την παραγωγική διαδικασία).

 

Λοιπά στοιχεία

Η Δ.Ε Γαργαλιάνων ήταν δήμος που συστάθηκε με το πρόγραμμα Καποδίστριας από τη συνένωση παλαιότερων κοινοτήτων της περιοχής, που αποτέλεσαν στη συνέχεια τα δημοτικά διαμερίσματα του
δήμου. Λειτούργησε την περίοδο 1999-2010 οπότε και καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης και εντάχθηκε στο νέο δήμο Τριφυλίας. Είχε συνολική έκταση 122,68 τετραγωνικά χιλιόμετρα
και πληθυσμό 7.940 κατοίκων.

Στη Δ.Ε Γαργαλιάνων περιλαμβάνονται οι εξής 7 Κοινότητες με τους οικισμούς και συνοικισμούς τους:

 

1) Δ.Κ Γαργαλιάνων
- Οι Γαργαλιάνοι
- Ο Άγιος Στέφανος
- Ο Βατιάς
- Το Βρωμονέρι
- Ο Βρυσόμυλος – Αγία Σωτήρα
- Ο Κάναλος
- Τα Κοκκινοχώραφα
- Ο Λαγκούβαρδος
- Το Λιβάρτζι
- Ο Πελεκητός
- Τα Πηγάδια
- Τα Ρίκια
- Η Χοχλαστή

 
2) Τ.Κ Βάλτας
- Η Βάλτα

3) Τ.Κ Λεύκης
- Η Λεύκη
- Η Τραγάνα

4) Τ.Κ Μαραθοπόλεως
- Η Μαραθούπολη
- Το Γεφυράκι
- Ο Μπάρλας
- Το Νερβίγλι
- Η Νήσος Πρώτη

5) Τ.Κ Μουζακίου
- Το Μουζάκι

6) Τ.Κ Πύργου
- Ο Πύργος

7) Τ.Κ Φλόκας
- Η Φλόκα

 

1) Δ.Κ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ:

Οι Γαργαλιάνοι είναι μαζί με την Κυπαρισσία και τα Φιλιατρά, οι τρεις σημαντικότερες πόλεις του σημερινού Δήμου Τριφυλίας. Αποτελούσαν έδρα του ομώνυμου Δήμου μέχρι το 2010 οπότε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης εντάχθηκαν στον νέο διευρυμένο δήμο Τριφυλίας. Κατά την απογραφή του 2011 είχαν μόνιμο πληθυσμό 5.007 κατοίκων. Η περιοχή κατοικείται από το 3.000 π.χ. και κατά την αρχαιότητα υπαγόταν στο βασίλειο της Πύλου υπό τον Νέστορα. Κατά την Βενετοκρατία αναφέρονταν σαν Gargaliano, πιθανόν από το όνομα κάποιου Βενετού που έζησε στην περιοχή. Το χωριό συμμετείχε στην ελληνική επανάσταση του 1821, κατά τη διάρκεια της οποίας και καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά, με πάνω από χίλιους εθελοντές που στρατολόγησε ο Μακρυγιάννης. Μετά την απελευθέρωση, αποτέλεσε σπουδαίο κέντρο παραγωγής σταφίδας μέχρι και τις αρχές του εικοστού αιώνα.

 

Η πόλη βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 300 μέτρων και απόσταση 5 χιλιομέτρων από τη θάλασσα, 65 χιλιομέτρων από την Καλαμάτα και 26 από την Πύλο. Επίνειό της αποτελεί η Μαραθόπολη, ενώ απέναντι από τους Γαργαλιάνους βρίσκεται το νησί Πρώτη Μεσσηνίας, που παλιά αποτελούσε ορμητήριο πειρατών. Στην πόλη λειτουργεί αθλητικό κέντρο, με στάδιο και κλειστό γυμναστήριο, αγροτικό ιατρείο, τρία δημοτικά σχολεία καθώς και Γυμνάσιο και Λύκειο. Η βασική αγροτική παραγωγή αφορά την ελιά και τα αμπέλια. Η πόλη είναι επίσης έδρα αρκετών
πολιτιστικών, αναπτυξιακών και αθλητικών σωματείων, καθώς και της Μπρίσκειου Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

 

Από τους Γαργαλιάνους καταγόταν ο γνωστός μακεδονομάχος Τέλλος Άγρας, προς τιμή του οποίου διοργανώνονται κάθε χρόνο στην πόλη τα Αγαπήνεια. Επίσης από εκεί καταγόταν και ο 39ος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Σπύρο Άγκνιου και ο νυν πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος. Τέλος, εκεί δίδαξε, σε σχολείο που άνοιξε το 1812, ο λόγιος Καλλίνικος Καστόρχης.

 

ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ.:

Οικισμός που βρίσκεται στον πρώην Δήμο Γαργαλιάνων με 27 κατοίκους. Οι κάτοικοι του οικισμού αυτού απασχολούνται κυρίως στις αγροτικές εργασίες. ΒΑΤΙΑΣ: Οικισμός 13 κατοίκων πλησίον των Γαργαλιάνων.
Ο Βατιάς βρίσκεται ΒΔ της πόλης των Γαργαλιάνων και σε υψόμετρο 40 m. Κοντά του βρίσκεται η παραλία του Λαγκουβάρδου ενώ στην γύρω περιοχή εκτός από ελιές υπάρχουν και πολλές εποχικές ποτιστικές καλλιέργειες όπως καρπούζια κλπ.

 

ΒΡΩΜΟΝΕΡΙ:

Οικισμός πλησίον των Γαργαλιάνων με 34 κατοίκους. Το λιμανάκι του Βρωμονερίου είναι ένα απάνεμο φυσικό αλιευτικό καταφύγιο. Το όνομα είναι το ακριβώς αντίθετο από την ονομασία αφού ο πανέμορφος ορμίσκος συνδυάζει τα καταγάλανα νερά με το πράσινο της φύσης. Στο Βρωμονέρι υπάρχουν ιαματικές πηγές με θειούχα ύδατα που έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Η παραλία του είναι πολύ όμορφη και γραφική και για αυτό είναι πολύ δημοφιλής στους κατοίκους της περιοχής.

 

ΒΡΥΣΟΜΗΛΟΣ – ΑΓΙΑ ΣΩΤΗΡΑ:

Πολύ μικρός οικισμός πλησίον των Γαργαλιάνων του Δήμου Τριφυλίας με 2 κατοίκους. Βρίσκεται κοντά στην παραλία της «ΑΓΙΑ ΣΩΤΗΡΑΣ» ανάμεσα σε ελιές και περιβόλια.

 

ΚΑΝΑΛΟΣ.:

Είναι μικρός οικισμός με 84 κατοίκους. Βρίσκεται δυτικά από τους Γαργαλιάνους μεταξύ Γαργαλιάνων και Μαραθόπολης Είναι μέσα στην καρδιά του ελαιώνα και στην περιοχή αυτή υπάρχουν και αρχαιολογικά ευρήματα.

 

ΚΟΚΚΙΝΟΧΩΡΑΦΑ:

Τα Κοκκινοχώραφα είναι ένας μικρός οικισμός των Γαργαλιάνων του Δήμου Τριφυλίας, με 5 κατοίκους.

 

ΛΑΓΚΟΥΒΑΡΔΟΣ:

Είναι γνωστός από την υπέροχη παραλία βορειοδυτικά των Γαργαλιάνων, κοντά στο άλλο ψαροχώρι τη Μαραθόπολη. Βρίσκεται σε υψόμετρο 20 m και οι κάτοικοι του είναι 110. Στην περιοχή υπάρχουν ενοικιαζόμενα
δωμάτια αλλά και πολλά θερμοκήπια καθώς και άλλες ποτιστικές καλλιέργειες.

 

ΛΙΒΑΡΤΖΙ:

Συνήθως αναφέρεται ως «θέση» Λιβάρτζι. Είναι πολύ μικρός οικισμός των 5 κατοίκων κοντά στους Γαργαλίανους του Δήμου Τριφυλίας. Στο Λιβάρζι που εκτείνεται ανατολικά των Γαργαλιάνων κυριαρχούσε παλαιότερα η καλλιέργεια της σταφίδας αλλά ήταν επίσης και ο σιτοβολώνας της περιοχής. Στις μέρες μας υπάρχουν σταφιδοκαλλιέργειες, αλλά σε μικρότερο βαθμό, καθώς και αμπέλια και ελιές.

 

ΠΕΛΕΚΗΤΌΣ:

Και άλλος οικισμός των Γαργαλιάνων του Δήμου Τριφυλίας με 70 κατοίκους όπως καταγράφηκαν στην απογραφή του 2011. Βρίσκεται δυτικά των Γαργαλιάνων και αποτελεί συνέχεια της περιοχής ΚΑΝΑΛΟΣ προς την
θάλασσα. Η καλλιέργεια της ελιάς κυριαρχεί και εδώ.

 

ΠΗΓΑΔΙΑ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ:

Μικρός οικισμός με 49 κατοίκους. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της πόλης των Γαργαλιάνων. Στην περιοχή αυτή με τους χαμηλούς λοφίσκους οι ελιές καλύπτουν ολοκληρωτικά το τοπίο.

 

ΡΙΚΙΑ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ.

Η αγροτική περιοχή Ρίκια στα δυτικά ηλιόλουστα παράλια της Τριφυλίας, μεταξύ Γαργαλιάνων και του ιστορικού Ναυαρίνου, της Πύλου δηλαδή. Τα Ρίκια είναι μια από τις τελευταίες φυσικές παράλιες περιοχές της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μεσσηνίας. Στον οικισμό αυτό μένουν 31 κάτοικοι όπως καταγράφηκαν από την απογραφή του 2011. Στα Ρίκια πολύ κοντά είναι και η δημοφιλέστερη παραλία της περιοχής , η Χρυσή Ακτή η «Μάτι».

 

ΧΟΧΛΑΣΤΗ:

Οικισμός με 132 κατοίκους. Βρίσκεται σε υψόμετρο 78 μέτρων ανάμεσα σε Γαργαλιάνους και Μαραθόπολη. Η Χοχλαστή ήταν και είναι – σε μικρότερο βαθμό- ο οπωρώνας των Γαργαλιάνων .Ένας γόνιμος τόπος με λεμονιές, πορτοκαλιές, μανταρινιές , φυσικά ελιές αλλά και πολλές άλλες ποτιστικές καλλιέργειες.

 

2) Τ.Κ ΒΑΛΤΑΣ:

Η Βάλτα Τριφυλίας βρίσκεται στο νομό Μεσσηνίας ανάμεσα στις πόλεις των Φιλιατρά και Γαργαλιάνοι σε υψόμετρο 237. Ο πληθυσμός που προέκυψε από την απογραφή του 2011 είναι 277 κάτοικοι. Λίγο έξω από το χωριό, ακολουθώντας τον δρόμο που οδηγεί στον κεντρικό Γαργαλιάνων - Φιλιατρών, βρίσκονται οι σπηλιές της Βάλτας. Πρόκειται για πάνω από 12 σπήλαια διαφόρων μεγεθών, τα περισσότερα από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν από βοσκούς του χωριού ως στάνες, εξ ου και τα ονόματά τους (σπηλιά του μπάρμπα Μήτσου, Νίκου κτλ). Η πρόσβαση σε αυτές είναι αρκετά εύκολη αφού βρίσκονται παράλληλα με τον δρόμο. Η πιο εντυπωσιακή από αυτές είναι η ''Νεροσπηλιά'' που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον λόφο του Αη Γιώργη, λόγω του μεγέθους της αλλά και του σταλακτίτη στο κέντρο της από τον οποίο ακόμα και σήμερα τρέχει νερό, αλλά και η σπηλιά με τις 2 εισόδους που βρίσκεται κάτω ακριβώς από τον δρόμο. Δύο από αυτές τις σπηλιές ακόμα χρησιμοποιούνται από βοσκούς τις περιοχής για να σταβλίζουν τα ζώα τους. Πριν από μερικά χρόνια έγινε μια προσπάθεια ανάδειξης του καταρράκτη, που βρίσκεται στο τέλος του Φαραγγιού Κόκκινα Πατερά, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βάλτας.

 

3) Τ.Κ ΛΕΥΚΗΣ (ή ΜΟΥΖΟΥΣΤΑ):

Η πρώην κοινότητα Λεύκης έγινε χωριό του Τ.Κ. Λέυκης. Με την απογραφή του 2011 αριθμούσε 130 κατοίκους. Το αρχικό όνομα του χωριού ήταν Μουζούστα, κατά την παράδοση, και της αποδόθηκε από τον ομώνυμο Τούρκο Μπέη της περιοχής. Την Ονομασία Λεύκη πήρε αργότερα από ένα δέντρο που βρίσκονταν, στη μοναδική πλατεία του χωριού, μια λεύκα. Στους γόνιμους λόφους που περιτριγυρίζουν το χωριό καλλιεργούνταν παλαιότερα κυρίως σταφίδες αλλά στις μέρες μας έχουν αντικατασταθεί κυρίως με ελιές .Στο χωριό παλαιότερα λειτουργούσε μονοθέσιο δημοτικό σχολείο.

 

ΤΡΑΓΑΝΑ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ:

Ένα υπέροχο χωριό με θέα, κοντά στους Γαργαλιάνους. Σήμερα έχει 98 κατοίκους Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 80m και κοντά σε αυτό έχουν ανακαλυφθεί επίσης αρχαιολογικά ευρήματα. Οι κάτοικοι του ασχολούνται με τις αγροτικές καλλιέργειες κυρίως και τα τελευταία χρόνια με τον τουρισμό. Στην Τραγάνα λειτουργούσε παλαιότερα μονοθέσιο δημοτικό σχολείο

 

4)Τ.Κ ΜΑΡΑΘΟΠΟΛΕΩΣ (ή ΜΑΡΑΘΟΣ):

Η Μαραθόπολη ή Μάραθος, στη νοτιοδυτική μεριά της Μεσσηνίας, είναι ένα όμορφο και γραφικό παραθαλάσσιο χωριουδάκι. Έχει μόνιμο πληθυσμό 646 κατοίκους Αντίκρι της ο Θεός έχει χτίσει ένα φυσικό  κυματοθραύστη, την Νήσο Πρώτη, προστατεύοντας την από την οργισμένη διάθεση του Ποσειδώνα. Η Μαραθούπολη βρίσκεται σε σημείο στρατηγικής τουριστικής σημασίας, αφού είναι τοποθετημένη σε ισοσκελείς αποστάσεις από διάφορα μέρη που αξίζει να τα επισκεφθείτε, 15 χλμ. Απο τα ανάκτορα του θρυλικού βασιλιά Νέστορα της αρχαίας Ελλάδας και το μουσείο της μυκηναϊκής περιόδου στη Χώρα. 15 χλμ. Απο την πανέμορφη Πύλο με το ενετικό κάστρο, 25 χλμ. Απο την Μεθώνη με ένα απο τα μεγαλύτερα κάστρα της μεσογείου, 40 χλμ. Απο την ονομαστή Κορώνη, 55 χλμ. Απο την αρχαία Ιθώμη, 30 χλμ. Απο την
απολαυστική Κυπαρισσία, 40 χλμ. Από τον Μάραθο πραγματοποιούνται ημερήσιες κρουαζιέρες για στο νησάκι Πρώτη απέναντι, Το καλοκαίρι ο πληθυσμός του χωριού αυξάνεται, καθώς η περιοχή έχει έντονη τουριστική κίνηση. Στη Μαραθόπολη λειτουργούν ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, κάμπινγκ και ξενώνες. Από το πρωί έως το βράδυ μπορείτε να απολαμβάνετε τον καφέ και το ποτό σας στα φιλόξενα cafe και bar της περιοχής ενώ το χωριό φημίζεται και για τις ψαροταβέρνες του.

 

ΓΕΦΥΡΑΚΙ:

Απέχει 1 χιλιόμετρο από την Μαραθόπολη και 7 χιλιόμετρα από τους Γαργαλιάνους. Με την απογραφή του 2011 αριθμούσε 5 κατοίκους. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και οργανωμένο Camping για τους λάτρεις του είδους. Υπάρχουν επίσης αρκετές θερμοκηπιακές καλλιέργειες .

 

ΜΠΑΡΛΑΣ.:

Απέχει από την Μαραθούπολη γύρω στα 4 χλμ. περίπου. Με την απογραφή του 2011 αριθμούσε 50 κατοίκους. Η παραλία του Μπάρλα έχει μια ξεχωριστή γοητεία. Είναι ένας μοναδικός συνδυασμός αμμώδους και βραχώδους παραλίας. Οι σπηλαιώσεις των βράχων που διαμορφωθήκαν από το κύμα και τον χρόνο ,αποτελούν ένα ιδιαίτερο γεωλογικό φαινόμενο που προκαλεί το ενδιαφέρον του επισκέπτη.

 

ΝΕΡΒΙΓΛΙ (ή ΝΕΡΟΒΙΓΛΙ):

Στον δρόμο από τους Γαργαλιάνους, 1,5χλμ πριν φτάσουμε στην Μαραθόπολη βρίσκεται η τοποθεσία Νερβίγλι ή Νεροβίγλι. Με την απογραφή του 2011 αριθμούσε 28 κατοίκους. Στην τοποθεσία αυτή που περιβάλλεται από ελιές υπάρχουν επίσης ενοικιαζόμενα δωμάτια.

 

ΝΗΣΟΣ ΠΡΩΤΗ:

Είναι ένα ακατοίκητο νησί στα όρια του Δήμου Τριφυλίας, το οποίο ιδιοκτησιακά ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας. Βρίσκεται απέναντι από την Μαραθούπολη και απέχει από την ακτή (1) περίπου μίλι. Το όνομα του νησιού αυτού, οφείλεται στον θαλασσινό θεό Πρωτέα, γιό του Ποσειδώνα. Με αυτό το όνομα το μνημονεύει και ο Θουκυδίδης σε ένα χωρίο του, που αναφέρεται στην κατά το 404 π.Χ. αποστολή
ναυτικής επικουρίας, στον Αθηναίο στρατηγό Δημοσθένη, που τον είχαν περικυκλώσει οι Σπαρτιάτες στην ακτή της Πύλου.

 

Στο νησάκι υπήρχε και ο ναός της Εύπλοιας Αρτέμιδος Οι υπήνεμοι όρμοι του νησιού αποτελούσαν στο παρελθόν καταφύγια ναυτικών. Σε αυτό βρίσκονται τα υπολείμματα τείχους Μυκηναϊκής Ακρόπολης ή προκλασικής εποχής με τείχος και κυκλοτερή πυργίσκο. Στα χρόνια της ακμής της πειρατείας, την Πρώτη είχε σαν ορμητήριο του ο Μανιάτης κουρσάρος Κατούλιας αλλά και το θωρηκτό "Σπέτσες" προσορμίστηκε εκεί το 1899, για να σωθεί από την τρικυμία που μαινόταν στο Ιόνιο πέλαγος. Στην θέση "Γραμμένο" είναι χαραγμένες περίπου 30 σκαλιστές επιγραφές μετακλασικής, ρωμαϊκής και Βυζαντινής εποχής. Οι επιγραφές αυτές εκφράζουν ευχές των κατά διαφόρων εποχών, ναυτιλομένων που καταφεύγανε με τα καράβια τους στον ορμίσκο του νησιού για να σωθούν από την τρικυμία και εύχονταν στους θεούς να τους χαρίσουν εύπλοια κατά το υπόλοιπο ταξίδι τους. Μερικές απ' αυτές: "Εύπλοια τώ Ει...νέω τω Έφεσίω τω Έρμη θεώ". "Ευπλοιά σοι εύτυχή(ς) Διόσκουροι Σμυρναίοι". "Ευπλοιά σοι ευτυχή αυρά(ν) ην φέρω ήμΐν".

 

Ανατολικά του νησιού, υπάρχει μια μοναδικού κάλλους αμμουδιά, που ονομάζεται αμμουδιά της Βουρλιάς, η οποία βρίσκεται μέσα σε ένα ήσυχο όρμο με πεντακάθαρα νερά. Κάποιος μπορεί να επισκεφτεί την Βουρλιά με δικό του σκάφος, η με καραβάκι από την Μαραθούπολη. Στη θέση που υπήρχε ο ναός της Εύπλοιας Αρτέμιδος ανοικοδομήθηκε ο ναός της Παναγίας της Γοργοπηγής. Το μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου της Γοργοπηγής, εορτάζει στις 23 Αυγούστου και στις 24 Σεπτεμβρίου με πλήθος επισκεπτών να έρχονται για να τιμήσουν την ημέρα που βρέθηκε η εικόνα.

 

5)Τ.Κ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ:

Χωριό πλησίον της πόλης των Γαργαλιάνων που θεωρείται κεφαλοχώρι της περιοχής. Έχει περί τους 321 κατοίκους που ασχολούνται ως επί τω πλείστον με αγροτικές εργασίες Το Μουζάκι απέχει 15 Km από την ακτή του Ιονίου και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 460μ στους πρόποδες της Αγυιάς, της δεύτερης υψηλότερης κορυφής (1066 μ) της οροσειράς Αιγάλεω η οποία εκτείνεται ΒΒΔ- ΝΝΑ σε απόσταση 25χλμ. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011 το Μουζάκι αριθμεί 321 κατοίκους και από το 2010 ανήκει στην ενότητα Γαργαλιάνων του νέου Δήμου Τριφυλίας με έδρα την Κυπαρισσία.

 

6) Τ.Κ ΠΥΡΓΟΥ (ή ΠΥΡΓΑΚΙ ):

Χωριό πλησίον των Γαργαλιάνων. Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν βοσκοί και ήλθαν από τα χωριά Πυργάκι και Στεμνίτσα Βυτίνας . Το χωριό ποτέ δεν λεγόταν ΠΥΡΓΑΚΙ , αφού σύμφωνα με απογραφή των Βενετών το 1684 αναφερόταν ως ΠΥΡΓΟΣ. Το ΠΥΡΓΑΚΙ έγινε μεταπολεμικά για να διακρίνεται από τον Πύργο της Ηλείας. Όσο για την καταγωγή των κατοίκων όντως είναι από την Αρκαδία αλλά όχι από τα χωριά που αναφέρονται . Κατά την απογραφή του 2011 αριθμεί 768 κατοίκους . Στο χωριό λειτουργεί ακόμα 3θέσιο δημοτικό σχολείο.

 

7) Τ.Κ ΦΛΟΚΑΣ:

Ένα σχετικό μικρό και γραφικό χωριό, που βρίσκεται μεταξύ Γαργαλιάνων και Πύργου Τριφυλίας. Σήμερα οι 48 κάτοικοι του ασχολούνται με τις αγροτικές εργασίες. Στην Φλόκα λειτουργούσε μονοθέσιο δημοτικό σχολείο

TOP