Αθλητικες Υποδομές

 

Ο Δήμος Τριφυλίας υλοποιεί το αθλητικό πρόγραμμά του μέσα από το Φορέα Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Αθλητισμού που λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο του Δήμου. Η παρουσία του Δήμου είναι σημαντική και κρίσιμη, τόσο σε επίπεδο αθλητικών υποδομών, όσο και σε επίπεδο αθλητικών δραστηριοτήτων.

Ο Δήμος διαθέτει:

Επτά (7) γήπεδα, συνολικής έκτασης 90.700,00 τμ.

 

  • Ένα (1) από αυτά λειτουργεί στη Δημοτική Ενότητα Αετού με έκταση 7.350τ.μ,
  • ένα (1) στη Δημοτική Ενότητα Αυλώνος με έκταση 3.500τ.μ,
  • δύο (2) στη Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων με συνολική έκταση 33.350τ.μ,
  • ένα (1) στη Δημοτική Ενότητα Κυπαρισσίας με έκταση 7.000τ.μ και
  • δύο (2) στη Δημοτική Ενότητα Φιλιατρών με συνολική έκταση 39.500τ.μ.

Δύο (2) κλειστά γυμναστήρια συνολικής έκτασης 2000τ.μ, από τα οποία το ένα (1) λειτουργεί στη Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων με έκταση 1000τ.μ και το άλλο στη Δημοτική Ενότητα Κυπαρισσίας με έκταση 1000τ.μ. Και τα δύο (2) γυμναστήρια είναι κλειστά γυμναστήρια πολλαπλών χρήσεων, (μπάσκετ, βόλεϊ, τέννις, ταε κβο ντο, ρυθμικής γυμναστικής) και έχουν εγκεκριμένη καταλληλότητα. Λειτουργούν καθημερινά, Σάββατο, Κυριακή και αργίες. Καλύπτουν και εξυπηρετούν τις ανάγκες για προπονήσεις και τη διεξαγωγή αγώνων όλων των αθλητικών Φορέων και Σωματείων του Δήμου.

Ένα (1) κολυμβητήριο, ολυμπιακών προδιαγραφών, στη Δημοτική Ενότητα Κυπαρισσίας με έκταση 3.900τ.μ., το οποίο λειτουργεί μόνο κατά τη θερινή περίοδο. Και λοιπούς αθλητικούς χώρους συνολικής έκτασης 3,700τμ. Στη Δημοτική Ενότητα Κυπαρισσίας, υπάρχει αίθουσα βαρών, με σύγχρονα όργανα γυμναστικής, που στεγάζεται στο χώρο του Γυμνασίου Κυπαρισσίας και χρησιμοποιείται δωρεάν από τους κατοίκους του Δήμου, καθώς και από τους Αθλητικούς Συλλόγους.

Οι παραπάνω υποδομές εμφανίζονται ανά Δημοτική Ενότητα στον πίνακα που ακολουθεί.


Εδώ σημειώνουμε ότι στις προαναφερόμενες αθλητικές υποδομές, προπονούνται δωρεάν και διεξάγουν τους αγώνες τους οι αθλητικοί Φορείς και τα Σωματεία του Δήμου. Στο Δήμο Τριφυλίας δραστηριοποιούνται συνολικά δεκαέξι (16) Αθλητικοί Φορείς οι οποίοι μαζί με τα Σωματεία αναφέρονται παρακάτω:

 

Αθλητικοί Φορείς & Σωματεία Δήμου Τριφυλίας

1. Α.Ο ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΠΙΚΟ
2. Α.Ο. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΥΡΓΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΠΙΚΟ
3. Α.Ε.ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΠΙΚΟ
4. ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΠΙΚΟ
5. ΝΙΚΗ ΠΛΑΤΗΣ Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΠΙΚΟ
6. Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΠΙΚΟ
7. Α. Ε. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΗΡΑΚΛΗΣ Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΠΙΚΟ
8. ΠΑΟ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΠΙΚΟ
9. ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΚΟΠΑΝΑΚΙΟΥ Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΠΙΚΟ
10. Γ.Σ. ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ
11. Α.Π.Σ. ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
12. ΔΙΩΝ Ο ΚΥΠΑΡΙΣΣΕΥΣ
13. Α. Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
14. ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
15. ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
16. ΜΑΙΑΝΔΡΟΣ ΡΥΘΜΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
17. ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ

Κάθε χρόνο στο Δήμο Τριφυλίας, μέσω του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Αθλητισμού του Δήμου Τριφυλίας, διοργανώνεται και πραγματοποιείται σημαντικός αριθμός εκδηλώσεων
και αγώνων, όπως αυτές εμφανίζονται στον πίνακα που ακολουθεί:

Διοργανώσεις - Εκδηλώσεις – Αγώνες

Αναλυτικότερα:

Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Όλα τα ποδοσφαιρικά Σωματεία του Δήμου συμμετέχουν στο Πρωτάθλημα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο), το καθένα στην κατηγορία του. Οι ομάδες που συμμετέχουν έχουν από είκοσι (20) έως πενήντα (50) ποδοσφαιριστές, οι οποίοι γυμνάζονται σε ημερήσια βάση. Ο Αθλητικός Όμιλος Κυπαρισσίας (Α.Ο.Κ), η ΕΡΑΝΗ Φιλιατρών και ο Αθλητικός Όμιλος ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ Γαργαλιάνων, λειτουργούν τμήματα Ακαδημιών Ποδοσφαίρου, για παιδιά ηλικίας από πέντε (5) έως δεκαπέντε (15) ετών. Συνολικά στις Ακαδημίες γυμνάζονται διακόσια (200) παιδιά.

Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης

Οι ομάδες καλαθοσφαίρισης συμμετέχουν στο Πρωτάθλημα της Ε.ΚΑ.Σ.Κ.Ε.ΝΟ.Π. Αριθμός καλαθοσφαιριστών σε όλο το Δήμο είναι τριακόσια πενήντα (350) άτομα περίπου. Το τουρνουά 3Χ3 είναι η ετήσια εκδήλωση του Δήμου για το μπάσκετ και οργανώνεται εκ περιτροπής στις Δημοτικές Ενότητες, σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (Ε.Ο.Κ). Σε αυτό συμμετέχουν πάνω από εκατόν είκοσι (120) παιδιά. Η διοργάνωση γίνεται από το Δήμο Τριφυλίας, σε συνεργασία με την Ε.Ο.Κ και τα Σωματεία μπάσκετ.

Πρωτάθλημα Βόλεϊ Ο «Δίωνας» Κυπαρισσίας, συμμετέχει στο Πρωτάθλημα της Ε.Ο.ΠΕ. σε τοπικό επίπεδο. Κάθε Καλοκαίρι διοργανώνεται στην Κυπαρισσία Πρωτάθλημα Beach-volley. Επιλλέχθηκαν μάλιστα δύο (2) από τις αθλήτριες του Δήμου προκειμένου να συμμετάσχουν στην Εθνική Ομάδα Νεανίδων.

 

Ο Γύρος της Πόλης στην Κυπαρισσία

Αγώνες δρόμου, όλων των ηλικιών, με κύριο αγώνα αυτόν των δέκα (10) χλμ, ο οποίος διοργανώνεται από το Δήμο και συμμετέχουν αθλητές – αθλήτριες από όλη την Ελλάδα. Ο θεσμός αυτός αποτελεί κορυφαίο γεγονός για το στίβο της περιοχής μας και είναι βασική δράση για την ανάπτυξη του πνέυματος για όλες τις ηλικίες. Έχει καθιερωθεί από το 1995 και το 2015 η συμμετοχές ανήλθαν στους τετρακόσιους σαράντα (440) αθλητές. Τα δύο (2) τελευταία χρόνια προστέθηκε και ο αγώνας δυναμικού βαδίσματος, που προσέλκυσε πάνω από εκατό (100) βαδιστές.

 

Ποδηλατικοί Αγώνες στην Κυπαρισσία

Ετήσια εκδήλωση με σκοπό την ανάπτυξη της ποδηλατικής συνήθειας, με αγώνες για όλες τις ηλικίες, από ογδόντα (80) μέτρα έως είκοσι (20) χλμ. Η διοργάνωση γίνεται από το Δήμο Τριφυλίας. Ο Θεσμός ξεκίνησε πριν από δεκαοχτώ (18) χρόνια και διεξάγεται κάθε χρόνο.

 

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Διάθλου Sprint Κυπαρισσίας Χειμερινοί αγώνες πρόκρισης για την Εθνική ομάδα Διάθλου. Διοργανώνεται στην παραλία της Κυπαρισσίας και συμμετέχουν εκτός από τους αθλητές της Ομοσπονδίας, και ανεξάρτητοι αθλητές σε ξεχωριστή OPEN κατηγορία. Οι αγώνες αποτελούν κορυφαίο γεγονός για τη χειμερινή περίοδο καθώς είναι κριτήριο για τη συμμετοχή των νικητών – πρωταθλητών Ελλάδας, για τους Πανευρωπαϊκούς αγώνες Διάθλου. Η συμμετοχή το 2015, ήταν εκατόν εξήντα (160) αθλητές. Οι αγώνες διοργανώνονται από το Δήμο Τριφυλίας, σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου.

Εκδηλώσεις Ρυθμικής Γυμναστικής – Ταε Κβο Ντο – Πρωτάθλημα Ξυλορακέτας – Βραδιές Μπαλέτου
Είναι εκδηλώσεις ετήσιες, οι οποίες διοργανώνονται από τους Συλλόγους που ασχολούνται με τα αντίστοιχα αθλήματα, σε συνεργασία με το Δήμο Τριφυλίας.

Αγώνες Κολύμβησης
Στο άθλημα της κολύμβησης δραστηριοποιείται ο Ναυταθλητικός Όμιλος Κυπαρισσίας (Ν.Ο.ΚΥ), ο οποίος συμμετέχει με αθλητές του στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα. Τον Αύγουστο διοργανώνονται αγώνες κολύμβσης στο Δημοτικό κολυμβητήριο, για όλες τις ηλικίες.

Μαζικός Αθλητισμός
Το Πρόγραμμα του Μαζικού Αθλητισμού, που εφαρμόζεται στο Δήμο Τριφυλίας, εγκρίθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2015. Σκοπός του Προγράμματος αυτού είναι η ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων και η καθημερινή εκγύμναση των Δημοτών σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου. Θα καταρτιστούν προγράμματα, για παιδιά προσχολικής ηλικίας, για παιδιά Δημοτικού και Εφήβους, για ΑΜΕΑ, ενήλικες και γυναίκες.

 

 

Οι δημότες και οι κάτοικοι του Δήμου, μπορούν καθημερινά να χρησιμοποιούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις του και να συμμετέχουν δωρεάν στα αθλητικά προγράμματα και δραστηριότητες του Δήμου. Ο Δήμος Τριφυλίας στοχεύει στη βελτίωση των αθλητικών υποδομών, καθώς και στην αναβάθμιση των αθλητικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων. Ο Δήμος συνεργάζεται με την Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου για την διεξαγωγή αγώνων, καθώς και με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης για την διεξαγωγή Τουρνουά. Η προώθηση του αθλητισμού αποτελεί για το Δήμο στρατηγικό στόχο.

TOP